Wat is stainless steel?

Wat is stainless steel?

Wat is Stainless steel?

Stainless steel, roestvrijstaal, roest vrij staal, RVS, edelmetaal, roestvast staal, chirurgisch metaal. Allemaal benamingen die je vaak tegen komt bij sieraden. Ook bij Pure by Alexandra wordt er dankbaar van dit mooie metaal gebruik gemaakt omdat het duurzaam is, niet verkleurd en hypoallergeen op jouw huid.

Heel veel voordelen dus dat stainless steel. Maar, wat is het nu eigenlijk?

Stainless steel 

Wikipedia zegt het heel treffend, maar hier een korte uitleg.

RVS is een verzamelnaam/legering van diverse soorten metalen zoals o.a. Ijzer, chroom, titanium, nikkel en nog veel meer bij elkaar. Natuurlijk komt er een heel rekenmodel bij kijken maar daarvoor verwijs ik je naar dit mooie stuk van Wikipedia.

Terug naar deze legering. Chroom is in dit geval heel interessant, want wanneer het chroom in aanraking komt met zuurstof ontstaat er een oxide laag. Deze oxide laag heet Oxidehuid en deze laag is nu precies de reden waarom dit staal niet roest en waarom jij ook geen last hebt van het lage percentage nikkel in dit staal. Deze laag werkt zo beschermend dat eigenlijk bijna iedereen er tegen kan en het gaat ook nog eens lang mee! 

Duurzaam

Ik heb me toch een leuk voorbeeldje over hoe lang stainless steel mee gaat. In mijn jeugd kreeg mocht ik elke verjaardag wat uitkiezen voor mijn uitzet. Het ene jaar was dit een servies, het andere jaar een pannenset en op mijn 19e koos is voor een bestek set. Deze set was van roestvrij staal, het zei me toen nog niet zo veel. 

Op dit moment ben ik 51 (2023) en besef ik hoe duurzaam deze keuze toen was. Tot op de dag van vandaag gebruiken wij dit bestek nog steeds. Eerlijk is eerlijk na ruim 30 begint het te slijten. Dit is mijn eigen schuld want keer op keer gaat het de vaatwasser in en dat is niet zo heel goed voor je spullen, maar toch hè. Ruim 30 jaar en ik gebruik het nog elke dag. Ja daar wordt ik blij van!

RVS bestek
Het bewijs, een foto van mijn bestek 🙂

Handgemaakte stainless steel sieraden

In mijn webshop zie je Stainless steel heel erg veel terug.

Moet ik nog uitleggen waarom ik zo fan ben hiervan? Nou vooruit nog 1x op een rijtje waarom dit zo’n favoriete keuze is van mij.

  • Duurzaam
  • Hypoallergeen
  • Betaalbaar
  • Super sterk ik kan natuurlijk ook ijzersterk zeggen 😉
  • Slijtvast

Kleuren stainless steel

Stainless steel is in drie kleuren verkrijgbaar.

  • Zilver: dit is een oud zilveren kleur en de originele kleur van rvs
  • Goud: dit heeft een gold plated goud badje gehad waardoor je een prachtige gouden glans krijgt
  • Rosé goud: dit heeft een rosé gold plated goud badje gehad

Ook al kan roestvrij staal heel goed tegen water toch ben ik er geen voorstander van om je sieraden nat te laten worden. Met name bij de gouden en rosé gouden sieraden kan slijtage voorkomen omdat er een laagje echt goud op is aangebracht en deze er af kan slijten. Bewaar je sieraden altijd op een droge plek, dus zeker niet in je badkamer of bij een kraan in de buurt. Dan heb je het langst plezier van je stainless steel sieraden.

Kijk voor meer onderhoudstips HIER.

Sieraden van stainless steel

FAQ over stainless steel

Wat is stainless steel? 

Is stainless steel het zelfde als rvs?

 

 

Geef een reactie